ZEA.cz Bude mléko nedostupným pamlskem?
ZEA Kontakt
infolinka: 481 389 607
email: zea@zea.cz
Roudný 53, Karlovice
ZEA-LAND

ZEA Spojeni
ZEA Video
ZEA Co to je? Je to rostlina kukuřice a zároveň symbol činnosti Zea Sedmihorky, ve všech aspektech jejího užití – v agrotechnice pěstování, ve výrobě a konzervaci objemných krmiv, v produkci kukuřičného zrna, ve výživě hospodářských zvířat a v neposlední řadě i v průmyslovém užití biomasy na produkci energie.
ZEA Prodejna

Otevírací doba

Po–Pá
   9–16 hod.

Kontakty


ZEA Kdy to bude
ZEA očko

Bude mléko nedostupným pamlskem?

18.6.2008
Mléko lité do sklenice (pad) V nedávné době vzbudila zájem medií a tím i veřejnosti zpráva o tom, že němečtí zemědělci na protest proti nízkým nákupním cenám mléka začali svou produkci vylévat a nebo užívat jako hnojivo. Je nasnadě, že tato akce vyvolala spoustu polemik, a někdy i právem nesouhlasných.Jak je možné ničit potraviny v době kdy jejich ceny ve světě prudce rostou a takřka třetinaobyvatel této planety trpí na různé úrovni jejich akutním nedostatkem

Málo kdo však ví a o tom již nebylo tak podrobně referováno, že nákupní cena 27 eurocentů, kterou mlékárny v Německu začaly uplatňovat, je hluboko pod úrovní minimální rentability, a to o vice než 20%. Je tedy jasné, že v situaci kdy ceny potravin stoupají zůstává finanční efekt z výroby mléka u následujících článků, zejména v obchodní sféře, která se postupně zredukovala na supermarkety a podobná zařízení. Je to až příliš jednostranná záležitost. Za těmito problémy však krystalizuje daleko vážnější situace na trhu s mlékem, neboť současná úroveň spotřeby přesahuje množství vyráběného mléka. Snížení mléčné produkce lze připsat neuváženému omezování produkce pomocí tzv. mléčných kvót a z toho vyplývající změně výrobního zaměření zemědělských podniků. V původní patnáctce totiž na základě mléčných kvót vymizelo zhruba 75% mléčných farem, a v EU-25 se počet podniků s produkcí mléka snižuje ročně o 8%. Produkční potenciál evropských zemí již neodpovídá množství mléka obsaženého v kvótách, například Velká Británie kvóty nenaplňuje již několik let. Vedle snížené produkce mléka se mléčné kvóty negativně podepsaly také na stavech skotu. Počet dojnic v EU ročně klesá o 3,5%. Klesající stavy dojnic mají rovněž vliv na snížení produkce hovězího masa a některé země se v současnosti potýkají také s nedostatkem jalovic. Mléčné kvóty, které byly zaváděny v dobách nadprodukce mají nyní na trhu mléka a mléčných výrobků velmi negativní dopad.

A jaká je situace v ostatním světě. Světová výroba mléka činí 655 milionů tun. Tato produkce je situovaná do několika stěžejních center, jak to dokumentuje následující přehled:

1. Indie 91 940 tis. tun
2. USA 80 264 tis. tun
3. Čína 32 167 tis. tun
4. Rusko 31 144 tis. tun
5. Pakistán 29 672 tis. tun
6. Německo 28 487 tis. tun
7. Francie 26 133 tis. tun
8. Brazílie 23 455 tis. tun
9. Velká Británie 14 577 tis. tun
10. Nový Zealand 14 500 tis. tun
zdroj: FAO 2005

Příčinou tohoto vývoje je především přírůstek světové populace a v spolu s ekonomickým růstem změna preferencí spotřebitelů, kteří se přiklánějí ke kvalitnějším potravinám s vyšším stupněm zpracování. Důležitou úlohu hraje růst životní úrovně v zemích s početným obyvatelstvem jako je např. Čína, Brazílie, Rusko, Indie a jihovýchodní Asie. Od roku 2004 byla rostoucí poptávka na světových trzích uspokojována odčerpáním nahromaděných zásob, což mohlo zpočátku probíhat bez citelného růstu tržních cen. Zásoby se však postupně snižovaly, takže během roku 2006 byly například v EU zcela vyprázdněny sklady sušeného mléka a v prvních měsících roku 2007 byly vyprodány také zásoby másla uskladněné v chladírnách. Nesoulad mezi nabídkou a poptávkou se natolik prohloubil, že došlo k neobvykle prudkému vzestupu cen mléčných produktů.

Co k tomu dodat. Uvedená fakta potvrzují perspektivu chovu skotu, zejména dojnic. Nesmysly o škodlivosti mléka v lidské výživě a o nepříznivém působení přežvýkavců na produkci skleníkových plynů neobstojí. Nacházíme se přeci ve světě, který pohání trh a pokud je o mléko zájem, bylo by přinejmenším hloupé jeho produkci brzdit natož omezovat. Na druhé straně nemůže prvovýroba odřít jen to nepopulární, co se s touto činností snoubí a smetanu slíznout jiný. Uvědomme si, že k získání mléka do Vaší ranní kávy musel někdo vstávat nejméně o čtyři hodiny dříve.

Komentáře

"Nesmysly o škodlivosti mléka..??" :-o
napsal 1.8.2008 03:07 uživatel Terka [neregistrovaný]
Dobrý den,
nemůžu souhlasit s Vaším výrokem: "Nesmysly o škodlivosti mléka v lidské výživě.."
Možná Vás budou zajímat tyto odkazy týkající se právě mléka
a mléčných výrobků..
-----------------------------------------------------------
1) http://mujweb.cz/www/mnisi/clanky/Pravda%20o%20ml%e9ce.htm

2) http://www.darius.cz/archeus/ZP_mleko.html ---> pokrač.v souborech B,C D,E !

3) http://www.sk2.goo.cz/zdravi_na_dlani/knihy/omladnete/5109-omladnete-09_mleko.htm

4) http://www.sk2.goo.cz/zdravi_na_dlani/knihy/zeleninove_stavy/5314-cerstve_stavy_14_mleko.htm

5) http://www.sk2.goo.cz/zdravi_na_dlani/knihy/zdravi_a_salat/5415-zdravi_a_salat-15_mleko.htm

6) http://mujweb.cz/zdravi/zdrava-strava/celytext.htm --> viz.kapitola VIII, Znehodnocení mléka pasterizováním

7) http://www.magazinzdravi.cz/modules.php?name=eMagazine&file=article&emsid=762

8) http://www.vegspol.cz/view.php?cisloclanku=2007070004

http://beta-glucan.wz.cz/info/pravda%20o%20mlece-uvod.htm

9) http://sk2.goo.cz/zdravi_na_dlani/strava/syrove_recepty/napoje/mandlove_mleko.htm

10) http://wellnesbeauty.blog.cz/0608/o-kozim-mleku

11) http://www.prozdravi.cz/holandske-susene-kozi-mleko-hypoalergenni.html


S pozdravem a přáním všeho dobrého.
Tereza :-)

Přidat komentář





© 2007 - 2011 EmTom, Graphics design Kublaychan
ZEA Sedmihorky, spol. s r.o. - Roudný 53
Hybridy kukuřice | Krmné směsi | Konzervanty | Osiva řepky | Mapa stránek