ZEA.cz KOZLOVINY: Protikladná stanoviska k biopotravinám aneb kde je pravda ?
ZEA Kontakt
infolinka: 481 389 607
email: zea@zea.cz
Roudný 53, Karlovice
ZEA-LAND

ZEA Spojeni
ZEA Video
ZEA Co to je? Je to rostlina kukuřice a zároveň symbol činnosti Zea Sedmihorky, ve všech aspektech jejího užití – v agrotechnice pěstování, ve výrobě a konzervaci objemných krmiv, v produkci kukuřičného zrna, ve výživě hospodářských zvířat a v neposlední řadě i v průmyslovém užití biomasy na produkci energie.
ZEA Prodejna

Otevírací doba

Po–Pá
   9–16 hod.

Kontakty


ZEA Kdy to bude
ZEA očko

KOZLOVINY: Protikladná stanoviska k biopotravinám aneb kde je pravda ?

16.7.2012
Ing. Vlastimil Kozel - nestor českého zemědělství (pad) Časopis Zemědělec v svém květnovém čísle přináší krátký článeček, ze kterého cituji jeho část: Život ve stylu Bio je název nově otevřené výstavy na Valtické pobočce Národního zemědělského muzea. Zaměřuje se na ekologické zemědělství, které se zříká používání jakýchkoliv umělých hnojiv, pesticidů a jiných nepřirozených zásahů. Nejde však o pouhý návrat k tradičnímu zemědělství. Ekologičtí zemědělci kombinují co nejšetrněji nové poznatky s tisíciletými zkušenostmi našich předků. Usilují o přátelský vztah mezi člověkem a přírodou a jejich hlavní prioritou je zdravá a úrodná půda. Další řádky tohoto článku jsou již méně podstatné a celá stať končí větou, že jen takýto přístup nám může dát zdravé a kvalitní potraviny. Výstava trvá do 31.srpna.

Nikoliv k článku, ale k biopotravinám připojil svůj názor MUDr. Štěpán Svačina DrSc. v komentáři knihy „Doba jedová 2“ a říká: Mnoho občanů podléhá iluzi „zdravosti“ biopotravin. Z lékařského hlediska je to ale nesmysl, i když jejich produkce může mít určitý význam ekologický. I to však není jisté, protože je pravděpodobné, že producenti biopotravin jsou méně efektivní. Z hlediska mediciny existuje k tomuto tvrzení celá řada důkazů, zejména klinické studie, v nichž se ukázalo, že ti kdo konzumují biopotraviny nejsou zdravější než ostatní a neexistuje žádný fyziologický důvod, proč by tomu tak mělo být. Lidé tak kupují drahé potraviny jakoby „pro jistotu“- co kdyby se v budoucnu ukázalo, že některé látky opravdu škodí. Zatímco vyznavači biopotravin se naivně zabývají tím, zda škodí hnojení rostlin či podávání léčiv zvířatům, přehlížejí nebezpečí pramenící z barviv, zpomalovačů hoření a zplodin výfukových plynů popřípadě cigaret, které je opravdu velké.

Dovolte mi k těmto odlišným názorům na tu samou problematiku připojit svůj názor. Nejprve si však zopakujme větu z úvodní části - „ekologičtí zemědělci kombinují co nejšetrněji nové poznatky s tisíciletými zkušenostmi našich předků“. Kýžený cíl, ke kterému se upíná ekologické zemědělství tj. bez minerálních hnojiv, mělo zemědělství ještě na konci osmnáctého století a právě tehdy anglický národohospodář Malthus vyslovil obavu, že počet obyvatel roste rychleji než zemědělská produkce a že lidstvo bude ohroženo hladomorem. Jeho příznivci z těchto úvah odvodili, že vlastně války a choroby jsou jakýmsi regulátorem před katastrofou. Ještě za života Malthuse, německý chemik Justus Liebig učinil těmto dohadům přítrž, když zavedl produkci tzv. umělých hnojiv, tedy hnojiv průmyslově vyráběných, která přinesla nebývalý růst zemědělské produkce. V té době žila na planetě Zemi jedna miliarda lidí a díky minerálním hnojivům a samozřejmě nejen jim je nás dnes více než sedm miliard.

Čteme dále: „Pro ekologické zemědělce je hlavní prioritou zdravá a úrodná půda, která se stává zdrojem zdravých a kvalitních potravin“. Jakoby ostatní aktéři zabývající se zemědělstvím měli opačné cíle a užití minerálních hnojiv se stalo jakýmsi zločinem na populaci. Místo toho je upřednostňováno využívání zeleného hnojení a kompostů. Proboha i zelené rostliny k tvorbě biomasy na zaorání odčerpávají z půdy živiny a ty svou produkcí nemohou plně nahradit, když jen část jich je mineralizovaná, část půdní mikroflorou spotřebována a část posílí ogranickou hmotu v půdě. Pokud nevneseme do tohoto systému další zdroje živin, dojde ke stagnaci, porosty budou chřadnout a budou vnímavější vůči stressům a nejrůznějším houbovým chorobám. A kdepak je ta věčně proklamovaná zdravá produkce potravin...

Ing. Vlastimil Kozel, narozen 1922
Nestor českého zemědělství, který své životní úsilí věnoval rozvoji chovu holštýnských dojnic v Čechách a propagaci moderních velkovýrobních postupů. Jeho bohaté zkušenosti a hluboké znalosti chceme využít formou pravidelných postřehů k aktuálním otázkám, které se zabývají zemědělstvím, ale nejenom jím. Název rubriky „Kozloviny“není neuctivým označením, ale vyjádřením originálnosti jeho myšlenek a názorů.

Komentáře

názor
napsal 22.1.2013 14:13 uživatel JAN [neregistrovaný]
Plně souhlasím s názorem pana ing. Kozla. Děsí mě jaké nevědomosti je lidstvo ochotno přijmout na prahu 3. tísíciletí. Myslím si, že to souvisí s nízkou úrovni vzdělanosti především v oblasti přírodních věd na úkor mediálních technologií.
Ne vědecké poznakty, ale media jsou hybatelem našeho bytí.
Nechat si "masírovat" hlavu je jednodušší než přemýšlet a používat vlastní úsudek.

Přidat komentář





© 2007 - 2011 EmTom, Graphics design Kublaychan
ZEA Sedmihorky, spol. s r.o. - Roudný 53
Hybridy kukuřice | Krmné směsi | Konzervanty | Osiva řepky | Mapa stránek