ZEA.cz Kvalitní kukuřičná siláž
ZEA Kontakt
infolinka: 481 389 607
email: zea@zea.cz
Roudný 53, Karlovice
ZEA-LAND

ZEA Spojeni
ZEA Video
ZEA Co to je? Je to rostlina kukuřice a zároveň symbol činnosti Zea Sedmihorky, ve všech aspektech jejího užití – v agrotechnice pěstování, ve výrobě a konzervaci objemných krmiv, v produkci kukuřičného zrna, ve výživě hospodářských zvířat a v neposlední řadě i v průmyslovém užití biomasy na produkci energie.
ZEA Prodejna

Otevírací doba

Po–Pá
   9–16 hod.

Kontakty


ZEA Kdy to bude
ZEA očko

Kvalitní kukuřičná siláž

6.9.2010
Kvalitní kukuřičná siláž výborná stravitelnost vysoká koncentrace energie precizní průběh fermentace.
(chu) Základ kvalitní kukuřičně siláže začíná již v zimním období a to výběrem kvalitní hybridu. Cílem je sklízet zdravé zelené rostliny s dozrávající palicí (vysokým obsahem energie), čili hybridy typu stay-green. Největší předností těchto hybridů je velké silážní okno, kdy rostlina vydrží v optimální silážní zralosti cca 10 dní a zemědělec mé dostatečný časový úsek na sklizeň, což platí dvojnásob u podniků, kteří nemají vlastní řezačku a řeší sklizeň službami.

Výborná stravitelnost, vysoká koncentrace energie precizní, průběh fermentace.

I když máme vybraný kvalitní hybrid, tak nemáme ještě zdaleka vyhráno. Limitní pro určování silážní zralosti je sušina rostliny bez palice !!! Optimum se pohybuje mezi 20-24%, přičemž platí pravidlo, čím vyšší je sušina zbytku rostliny bez palice, tím více klesá stravitelnost i obsah cukrů a stoupá obsah vlákniny. Existuje několik způsobů jak určit optimální zralost kukuřice k silážování, mezi ně určitě patří šikmý řez stonku rostliny pod palicí a vymačkávaní šťávy ze stonku. Pokud po zmáčknutí řezu na stoku dochází k jemnému vylučování šťáv nastává ideální čas pro zahájení sklizně. Samozřejmě nesmíme opomenout zralost palice a ukládání škrobu v zrně, což v letošním průběhu roku bude při sklizni limitní!!!

Jak docílit co nejkvalitnější siláže:

  1. výběr kvalitního hybridu typu stay-green
  2. dodržení doporučené agrotechniky u daného hybridu
  3. výnos hmoty z ha s vysokým podílem palic
  4. určení silážní zralosti:
    • sušina celé rostliny cca. 32-35% (obr.č.2)
    • u stay-grennů je vyšší sušina vytvořená sušinou palice
    • sušina rostliny bez palice 20-24%!!!
    • sušina palice 50-54% (2/3 mléčné linie u zrna)
  5. zdravotní stav sklízeného porostu bez hub a plísní!!!
  6. kvalitní zpracování řezačkou:
    • použití drtících válců (crackeru)!!!<
    • délka řezanky 0,5-1 cm (obr.č.3,4)
    • při vyšší sušině zkrátit řezanku!!!<
  7. použití kvalitního inokulatu:rovnoměrné dávkování ve 2l vody na t materiálu pro zajištění aerobní stability použít inokulant, který napomáhá tvorbě kys. propionové (např. LALSIL MS01)
  8. zpracování hmoty na jámě:
    • výška naskladňované vrstvy – max. 30cm
    • typ dusače – železniční kola
    • intenzita dusání 3-4x každou vrstvu
    • pojezdová rychlost při dusání 4 km/ha
    • po ukončení naskladňování dusat ještě 1,5-2 hodiny!!!
    • druhý den před naskladňováním nedusat!!!
  9. ošetření pod plachtu přípravky na bázi kys.propionové (ZEACID) proti plísním a houbám
  10. zakrytí jámy - podkladová folie a konečná folie
  11. precizní zatížení plachty!!!

Komentáře

Přidat komentář





© 2007 - 2011 EmTom, Graphics design Kublaychan
ZEA Sedmihorky, spol. s r.o. - Roudný 53
Hybridy kukuřice | Krmné směsi | Konzervanty | Osiva řepky | Mapa stránek