ZEA.cz Metabolické problémy u dojnic
ZEA Kontakt
infolinka: 481 389 607
email: zea@zea.cz
Roudný 53, Karlovice
ZEA-LAND

ZEA Spojeni
ZEA Video
ZEA Co to je? Je to rostlina kukuřice a zároveň symbol činnosti Zea Sedmihorky, ve všech aspektech jejího užití – v agrotechnice pěstování, ve výrobě a konzervaci objemných krmiv, v produkci kukuřičného zrna, ve výživě hospodářských zvířat a v neposlední řadě i v průmyslovém užití biomasy na produkci energie.
ZEA Prodejna

Otevírací doba

Po–Pá
   9–16 hod.

Kontakty


ZEA Kdy to bude
ZEA očko

Metabolické problémy u dojnic

11.2.2008
Vysokoprodukcni dojnice. (ruz) Vysokoprodukční dojnice jsou během rané fáze laktace nejnáchylnější k metabolickým potížím. Během prvního týdne po otelení produkce mléka prudce vzrůstá, příjem sušiny zaostává a prostředí bachoru se přizpůsobuje změnám v krmných dávkách.



Jak uvádí M.Hutjens, Illinoiská výzkumná studie sledovala dojnice na druhé a vyšší laktaci, přičemž byly vytvořeny tři skupiny:

  1. zdravé dojnice – kontrolní skupina
  2. dojnice se zadrženým lůžkem, případně metritidou
  3. dojnice s projevy ketózy, nebo přesunem slezu
Následující tabulka shrnuje efekty vlivu těchto metabolických poruch na následnou užitkovost, příjem krmiv a úbytek živé hmotnosti v první fázi laktace - ve dvaceti dnech po otelení
skupina denní příjem sušiny
kg
produkce mléka
kg
úbytek hmotnosti
kg
1. 20,4 39,9 39,9
2. 18,1 34,4 39,0
3. 15,4 29,9 53,9

Z výsledků vyplývá, že se vyplatí a je nezbytně nutné minimalizovat metabolické potíže v období ranné laktace.Jednou z cest je také užití správně vybalancované směsi porod v období těsně před otelením (zhruba 3 týdny).

Při výskytu metabolických potíží je nutné je co nejrychleji diagnostikovat a zahájit účinnou léčbu

Cílem v našich chovech dojnic musí být snížení výskytu:
ketóz pod 12 %
přesunů slezu pod 3 %
zadržených lůžek pod 8 %
zvýšených teplot pod 15 %

Komentáře

Přidat komentář





© 2007 - 2011 EmTom, Graphics design Kublaychan
ZEA Sedmihorky, spol. s r.o. - Roudný 53
Hybridy kukuřice | Krmné směsi | Konzervanty | Osiva řepky | Mapa stránek