ZEA.cz Není kravinec jako kravinec, posviťme si proto i na výkaly!
ZEA Kontakt
infolinka: 481 389 607
email: zea@zea.cz
Roudný 53, Karlovice
ZEA-LAND

ZEA Spojeni
ZEA Video
ZEA Co to je? Je to rostlina kukuřice a zároveň symbol činnosti Zea Sedmihorky, ve všech aspektech jejího užití – v agrotechnice pěstování, ve výrobě a konzervaci objemných krmiv, v produkci kukuřičného zrna, ve výživě hospodářských zvířat a v neposlední řadě i v průmyslovém užití biomasy na produkci energie.
ZEA Prodejna

Otevírací doba

Po–Pá
   9–16 hod.

Kontakty


ZEA Kdy to bude
ZEA očko

Není kravinec jako kravinec, posviťme si proto i na výkaly!

13.5.2008
Kravinec v sítu (ruz) Konzistence výkalů se mění s tím, jak dojnice prochází jednotlivými fázemi laktačního cyklu. Za ideální považujeme kravinec o výšce mezi 3,8 – 5,1 cm s výraznými rýhami na stranách a malým důlkem uprostřed. Tvar a konzistence výkalů nám může hodně říci o krmném programu farmy, managementu krmného žlabu a hlavně o zdraví zvířat. Vedle konzistence je pro nás rovněž důležitý obsah nestrávených zbytků krmné dávky, které se ve výkalech objevují.

Pouhým rozšlápnutím lejna můžeme zjistit, zda se v něm nenachází velké množství nestrávených zbytků kukuřičných zrn, bavlníkových semen apod.

Přítomnost celých kukuřičných zrn svědčí o jejich nedostatečném rozdrcení při sklizni, zvláště pak u siláží s vyšším obsahem sušiny, nebo o nedostatečném rozdrcení suchého zrna ve šrotovníku. K přesnějšímu vyhodnocení ztrát živin ve výkalech můžeme použít speciální síto o přesné velikosti ok, které zachytí nestrávené zbytky. Pokud není zrno zmáčknuté, zlomené anebo alespoň narušené, nemohou trávicí enzymy bachorové mikroflóry nebo zažívacího traktu dojnice využít živiny. Na sítě se rovněž zachytí zbytky nestrávené vlákniny – zbytky sena slámy, siláže a senáže. Pokud jejich délka přesahuje 1,3 cm, ukazuje to na příliš rychlý průchod tráveniny bachorem a tím i nedostatečnou dobu, po kterou byla vláknina vystavena činnosti bachorové mikroflóry. Příčinou může být nedostatek efektivní vlákniny, který neumožní dostatečné přežvykování potravy a snížení velikosti částic natolik, aby je bachorová mikroflóra mohla zvládnout.

Při charakterizaci konzistence výkalů používáme 5-bodovou stupnici:

  1. stupeň je typický pro nemocnou dojnici nebo dojnici na pastvě, zvláště pak na počátku pastevní sezóny, kdy má porost vysoký obsah vody a zvýšený obsah proteinu v sušině. Výkaly jsou velmi řídké, vodnaté, prakticky bez tvaru.
  2. stupeň je typický pro dojnice po porodu. Výkaly jsou opět řidší a svědčí o tom, že bachorová mikroflóra nebyla dostatečně připravena na dávku s vysokým obsahem živin. Řídké výkaly rovněž ukazují na nedostatek efektivní vlákniny, vysoký příjem degradovatelného proteinu nebo také minerálních látek.
  3. stupeň konzistence odpovídá výkalům dojnice, která je zhruba 3 týdny po otelení, a její výkaly se blíží svou konzistencí k ideálu. Přesto, že se krmná dávka v průběhu 3 týdnů nezměnila, konzistence výkalů se, v závislosti na postupné adaptaci bachorové mikroflóry na dávku s vysokým obsahem živin, zlepšovala.
  4. stupeň charakterizuje výkaly s vysokým obsahem sušiny, typické u krav převedených na sucho. Obvykle tomu tak bývá při zkrmování vysokých dávek sena.
  5. stupeň, to jsou velmi suché výkaly. Příčinou je velmi nízká kvalita krmné dávky. Takové výkaly by se neměly na mléčných farmách vyskytovat.

V budoucnu, dříve než přistoupíme k mytí stěn pomalovaných řídkými výkaly dojnic, bychom se měli zamyslet nad cenou promrhaných živin a sníženou produkcí dojnic, která s tím souvisí. Pokud jsou celá zrna, nebo jejich zlomky ve výkalech viditelné, je možno se zmáčknutím mezi prsty přesvědčit, zda obsahují škrob, nebo je to jen slupka s malou výživnou hodnotou. Jestliže zrno obsahuje zbytky škrobu, pak je nutno věnovat větší pozornost jeho rozmačkání při výrobě siláže, nebo není dostatečně vytvořená vlákninová rohož v bachoru, jež souvisí s příjmem strukturální vlákniny.

Variabilita v kvalitě výkalů je velmi často jedním z prvních viditelných příznaků subklinické acidózy.

Zjišťování pH ve výkalech má pouze okrajovou hodnotu. Mezi pH bachorového obsahu a pH výkalů není spolehlivý vztah. Normální hodnota pH výkalů se pohybuje mezi 6,5 až 6,8. Pokud tato hodnota klesne pod 6,0, je to známka vysokého obsahu škrobu v dávce, nebo neefektivní bachorové fermentace škrobu. S nízkými hodnotami pH ve výkalech se setkáváme v případech, kdy bachorové trávení škrobu mikroflórou a/nebo enzymatické trávení škrobu v oblasti tenkého střeva je nedostatečné a fermentace škrobu pokračuje v tlustém střevě.

Kvalitě výkalů se věnovala pozornost od nepaměti. Například v Zemědělské abecedě z roku 1947 se uvádí: „Další vliv na jakost chlévské mrvy projevuje jakost krmiva. Čím je krmivo jadrnější a bohatší bílkovinami, tím bohatší jsou zvířecí výkaly. Lze počítati s tím, že polovina krmiva se spotřebuje ve zvířecím těle a druhá polovina přejde do výkalů.“

Komentáře

readgirl
napsal 17.11.2014 00:33 uživatel oli [neregistrovaný]
profesionalne popsany, zajimave, chudinky cows rozebiraji jejich.. vsechno.. peace
hi hi
napsal 5.5.2011 13:19 uživatel mlask [neregistrovaný]
vaše hovna naše radost

Mnam
napsal 26.2.2011 18:11 uživatel Hovno [neregistrovaný]
Mňam ty vole to 4 bych hned sežral mňam vypadá to jako vdoleček s čokoládou mmm mňam anebo jako kobliha mňam
zootechnik je odbornost
napsal 21.6.2010 23:14 uživatel imko [neregistrovaný]
Text příspěvku je naprosto trefny v Irsku sa to da citat ako ukazka profesionality.Kravy tu nechavaju past mlade porasty a vykaly su ako voda, uzitkovost nizka, ale setria si nakladovost.
Nic pre stredoeuropana .
FUJ
napsal 1.3.2010 15:58 uživatel Jááá [neregistrovaný]
TO JE NECHUTNÝÝÝÝÝ!

Přidat komentář





© 2007 - 2011 EmTom, Graphics design Kublaychan
ZEA Sedmihorky, spol. s r.o. - Roudný 53
Hybridy kukuřice | Krmné směsi | Konzervanty | Osiva řepky | Mapa stránek