ZEA.cz Není mlezivo jako mlezivo
ZEA Kontakt
infolinka: 481 389 607
email: zea@zea.cz
Roudný 53, Karlovice
ZEA-LAND

ZEA Spojeni
ZEA Video
ZEA Co to je? Je to rostlina kukuřice a zároveň symbol činnosti Zea Sedmihorky, ve všech aspektech jejího užití – v agrotechnice pěstování, ve výrobě a konzervaci objemných krmiv, v produkci kukuřičného zrna, ve výživě hospodářských zvířat a v neposlední řadě i v průmyslovém užití biomasy na produkci energie.
ZEA Prodejna

Otevírací doba

Po–Pá
   9–16 hod.

Kontakty


ZEA Kdy to bude
ZEA očko

Není mlezivo jako mlezivo

2.5.2008
Tele a mlezivo (ruz) Mlezivo je první mléko, které se tvoří u dojnic v mléčné žláze a slouží k výživě a především k ochraně nově narozených telat. Složení mleziva je však ovlivňováno celou řadou faktorů a dvě dojnice ze stejné stáje otelené ve stejný den se mohou v jeho složení značně lišit. Obsah imunoglobulinů v mlezivu se pohybuje mezi 15 až 200 gramy v 1 litru!


Obsah imunoglobulinů v mlezivu prvotelek jen zřídkakdy překročí 30 g/l. Tento nízký obsah by nás měl znervózňovat zvláště, uvážíme-li, že tele nakrmené tímto mlezivem nebude dostatečně imunitně vybaveno a bude hůře odolávat ataku patogenních mikroorganizmů. Zde se nesmíme spokojit s odhady, ale musíme znát fakta: Kolik imunoglobulinů dané mlezivo obsahuje a jaké množství zajistí potřebnou hladinu pasivní imunity v těle narozeného telete. Tyto náležitosti byly popsány v článcích „Kolostroměr – prostředek k měření kvality mleziva“ a „Včasnost podání prvního mleziva můžeme změřit“.

Nyní se zaměříme na faktory, které mohou kvalitu mleziva značně ovlivnit.

Jedním z nejdůležitějších faktorů ovlivňujících obsah imunoglobulinů v kolostru je doba mezi porodem a prvním podojením. Pokud je první podojení odloženo, dostává mozek nesprávnou zprávu: “Nároky na imunoglobuliny neexistují“. Dojnice reaguje tím, že je začne reabsorbovat z vemene zpátky do krevního oběhu. Imunoglobuliny jsou pro dojnici příliš cenné. Odklad dojení o šest hodin vede k poklesu obsahu imunoglobulinů v mlezivu například ze 70 g/l na pouhých 40 g/l! Proces reabsorbce je regulován hormonem prolaktinem. Jestliže k dojení nebo sání matky nedojde, hladina prolaktinu klesne a imunoglobuliny jsou přesunuty zpátky z vemene do krve.

Množství imunoglobulinů v mlezivu také klesá s časem a frekvencí podojení tak, jak je uvedeno v následující tabulce.

Rozdíly ve složení kolostra krav v závislosti na frekvenci dojení

Kolostrum jednotky 1. nádoj 2. nádoj 3. nádoj 4. nádoj
specifická hmotnost g/l 1056 104018 1035 1033
sušina % 24,0 18,0 14,0 13,0
bílkoviny % 14,0 8,5 5,0 4,0
kasein % 4,8 4,3 3,8 3,0
Ig G g/l 80,0 28,0 15,0 4,0
tuk % 6,7 4,6 4,4 4,2
popel % 1,3 1,0 0,9 0,8
Skřivánek, 2004

Jak bylo uvedeno výše, na farmách by nemělo být teleti podáno na první napojení mlezivo od vlastní matky – prvotelky. Důvodem je nižší obsah imunoglobulinů oproti starším dojnicím. Pokud však i u krav na vyšší laktaci naměříme v mlezivu hodnoty imunoglobulinů 50 g/l a nižší, je třeba hledat příčiny v managementu dojnic stojících na sucho respektive dojnic v přípravě na porod. V tomto období, přestože dojnice „nepodávají výkon“, tedy neprodukují mléko, a často stojí na okraji zájmu chovatele, se musíme též vyvarovat chyb ve výživě. Nevyrovnaná krmná dávka, zkrmování znehodnocených krmiv například zaplísněním a nedostatečná minerální a vitamínová výživa vede k produkci neplnohodnotného mleziva a tím k nedostatečné imunitní výbavě telat. V období tří týdnů před očekávaným porodem je proto nutné zkrmovat speciální Směs příprava porod, která je jako individuální receptura „ušitá“ přímo na míru daného chovu.

Kvalitu mleziva výrazně negativně ovlivňuje například i pozdní zasušení dojnic. Další samostatnou kapitolou snižující nebo dokonce znehodnocující kvalitu mleziva je i dojení před otelením.

Je třeba mít vždy na zřeteli, že žádný zázračný všelék nevyřeší to, co jsme zanedbali v prvních hodinách života telete, protože jeho celoživotní zdraví a užitkovost je přímo úměrné právě této péči.

Komentáře

Pochvala
napsal 27.11.2010 11:49 uživatel Filip Jandus [neregistrovaný]
Musím pochválit autora textu, poněvadž jsem potřeboval do školy složení mleziva na %. dDozvěděl jsem se ale daleko více jiných informací. Díky!

Přidat komentář





© 2007 - 2011 EmTom, Graphics design Kublaychan
ZEA Sedmihorky, spol. s r.o. - Roudný 53
Hybridy kukuřice | Krmné směsi | Konzervanty | Osiva řepky | Mapa stránek